5 Ekim 2017 Perşembe

Köyümüz karaman gazetesinde

Köyümüz Karaman Gazetesinde Haber yapıldı. Karamandan.com gazetesi Köyümüze gelerek gezdiler dolaştılar. Köyümüzün resimlerini çeken gazeteciler daha sonra muhtardan bilgi alarak köyümüzden ayrıldılar. 26 eylül tarihinde köyümüz gazetede yayınlandı.

Gazete haberi

Köyümüzden çektikleri resimler:



 

 


 


  
 


 





Aşağıda gazetenin haberini okuyabilirsiniz.

Çukurbağ Köyü Karaman Merkez'in güney-batısında ve Merkeze 27 km uzaklıkta olup 1310 metre rakımdadır. Kuzeyinde Yılangümü, Güneyinde Narlıdere (Avgan), Batısında Çatak, Doğusunda Aybastı köyleri bulunmaktadır. 

Köyün nüfusu; 1894 yılında 195, 1904 yılında 249, 1922 yılında 42 hane ve 223 nüfus, 1925 yılında 190, 1935’te 299, 1950 yılında 366, 1960’ta 423, 1970’te 409, 1985 yılında 406, 1990 yılında 374, 2014 yılında ise 87 erkek, 96 kadın, toplam 183’tür.

Köyün en yakın komşusu Narlıkuyu’ (Avgan) dur. Etnik olarak bu iki köyün aynı olduğunu Gülcan belirtmektedir. Önceleri çok iyi anlaşan ve sıcak ilişkilerde bulunan bu iki köyün arasına nifak sokmuşlar ve 1935 yılında geçimsizlikler baş göstermiştir. Bu geçimsizlik on-on beş yıl sürmüş ve pek çok maddi, manevi zararlara yol açmıştır. Ancak şimdilerde bu anlaşmazlıklardan eser kalmammış ve unutulma yoluna gidilerek eski bağların güçlenmesi çabaları oluşmuştur. 

Köyün kuruluşu 200 yıl öncelerine dayanmaktadır. Köyün köklü ailelerinden olan eskiden Nebiler ve şimdilerde Hatipler denilen aile, Burhan Köyü yokuşuna çıkılan kesimin Duma Deresinin sağ tarafında bulunan eski bir köyden buraya göçerek yerleşmişlerdir. 1844 yılı Temettuat defterlerine göre Çukurbağ Köyü bu tarihte 18 hanedir. Bu tarihte köyde olan aileler ve lakapları şunlardır:

Süleymanoğlu Molla Durmuş, Alioğlu Nebi, İbrahim Kethüdaoğlu Ömer, Battal Mehmetoğlu Abdi, Saçmacı Haliloğlu Mehmet, Berbat Memişoğlu İbrahim, Sarı Ahmetoğlu Molla Hasan, Molla Mustafaoğlu Ahmet, Hasanoğlu Osman, Kart Alioğlu Ali, Osmancı Haliloğlu Osman, Hacı Alioğlu Süleyman, Süleymanoğlu Dede, Hüseyinoğlu topal Ahmet, Mıhcı Ahmetoğlu Mehmet, Abdioğlu İbrahim, Molla HüseyinoğluŞeyh Mehmet Ali. Bu isim ve lakaplardan anlaşıldığı üzere Nebi ismi köyün kurucularında olduğu ve köyde çok sayıda Molla ve bir tane de şeyh olması dikkat çekmektedir.

Köy sınırları içerisinde Haçkaya başında, Boğasak mevkiinde, Keşpınar yanında eski kalıntıların olduğu kireçten yapılma duvar kalıntılarından anlaşılmaktadır. Karamanoğullarından önce bu bölgede yaşayan Bizanslıların ve belki daha önceki kavimlerin yaşadığı anlaşılmaktadır. 

Köyün adı kurulu olduğu yerin arazı yapısından gelmektedir. Köyün eskiden kurulduğu yer bugün ki köyün 3 km. uzağındaki sorguç denilen yüksek bölgededir. Buranın ören yerleri hala bellidir. Burası eskiden büyük bir köy olup çok miktarda ceviz ağacı vardır. Sorguç denilen yerde kurulu köy yerin soğuk olmasından dolayı bugünkü olduğu yere taşınmıştır. Çukur ve bağlık olan yer köylüler tarafından daha kuytu ve sıcak olur diyerek benimsenmiş ve adı da Çukur ve bağ kelimelerinin birleşmesiyle Çukurbağ oluşmuştur. 


Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bağcılıkta zaten adından anlaşılacağı üzere yaygındır. Sınırlı olan arazilerinde sulu tarım yapılmakta ve bu da bahçeciliği geliştirmektedir. Bu köy halkı birbirlerine olan tutkunluğu ile tanınmaktadır.

Köyümüz Karaman en popüler gazetelerinde Karamandan Gazetesinde haber yapıldı. Köyümüzü inceleyip resimlerini çeken gazeteciler daha sonra Muhtardan bilgi aldılar ve Karamandan.com gazetesinde yayınladılar. Köyümüze alakalarından dolayı Karamandan.com gazetesine teşekkür ederiz. İlgili haber içeriğine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

https://www.karamandan.com/Koyler-CUKURBAG_KOYU-h51992.html

Köyümüze salça çekme makinesi

Karaman'da salça çekme makinesi olmayan köy kalmadı

Kırsala yönelik desteğini sürdüren Karaman Belediyesi, 26 köye 29 adet salça çekme makinesi dağıttı.


Karaman Belediyesi, 26 köye daha salça çekme makinesi dağıttı.
Kırsala yönelik desteğini sürdüren Karaman Belediyesi, 26 kırsal mahalleye 29 adet salça çekme makinesi dağıttı.
Belediyesi şantiyesinde yapılan törende 26 köyün muhtarına makineler teslim edilirken, bir saatte 1800 kilogram domates sıkma özelliğine sahip olan makinelerin köylülere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. Makineler muhtarlar nezaretinde bütün vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek.
Belediye Başkan Yardımcısı, "Geçen yıl köylülerimizin acil olan ihtiyaçlarını bitiriyoruz demiştik. Hamd olsun bugün bunu bitirmek için bir araya geldik. Artık ziraat de bizim konularımız arasında. Çiftçimize kolaylık sağlayacak farklı projeleri hayata geçiriyoruz. Bazen erken uyarı sistemleri, bazen salça çekme makinesi, ceviz silkme makinesi, bazen fidan ve arı kovanı dağıtımı, bazen fuarlar yapmak veya fuarlara götürmek gibi. 10-13 Eylül arasında da bizim de güzel bir fuarımız olacak. Yine ürün toplama merkezleri yapıyoruz. Bugün de 26 köyümüze 29 adet salça çekme makinesi dağıtımı için bir araya geldik" dedi.

KÖYÜMÜZÜN SON ÜRÜNLERİ

 

 

 

 





















Çukurbağ Köyü ekim ayında köylünün elinde kalan son ürünleri avar toplandı.köylülerimiz elma hasadını yapıyolar. Mısırlar artık son demleri. Bundan sonra mısırın tarlada kalacağını sanmam. Avar olarak domates biber fasülye çoktan toplandı. ekim ayı demek artık toprağın sürüleceği ekilecek olan ürünlerin hazırlanacağı ay demek. köylüler kışa hazırlanacak odununu yazdan yapan kömürünü alacak şehirden köye getirtecek. kışlık salçasını pekmezi kaynatma işi sona erdi.

Köyümüz Hatice turan vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin.